Miroljubiva vanjska politika

Kina nepokolebljivo slijedi put neovisne i samostalne miroljubive politike.

Osnovni ciljevi ove politike su očuvanje kineske neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, stvaranje povoljnog okružja za kineske reforme i otvaranje prema svijetu te modernu izgradnju, održavanje svjetskog mira i pridonošenje zajedničkom razvoju.

Glavne odrednice ove politike uključuju:

– Kina neprestalno ustraje na principu neovisnosti

– Kina ne čini saveze sa velikim silama ili zajednicama velikih sila

– Kina ne stvara militarne saveze sa drugim zemljama, ne angažira se u vojnim organizacijama ili pohodima, niti učestvuje u trci u naoružanju.

– Kina se suprotstavlja hegemonizmu i čuva mir u svijetu

– Kina smatra da su sve zemlje, velike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne, jednaki članovi međunarodne zajednice. Zemlje bi trebale svoje nesuglasice i konflikte rješavati dogovorima i na miran način, a ne koristiti silu ili prijetiti silom, kao ni miješati se unutarnje poslove drugih zemalja pod bilo kojom izlikom.

– Kina aktivno sudjeluje u afirmaciji novog svjetskog pravednog i racionalnog političkog i ekonomskog poretka. Pet principa miroljubive koegzistencije, kao i sveopće prihvaćene norme svjetskih odnosa, temelj su ustrojstva novog svjetskog političkog i ekonomskog uređenja.

– Kina je spremna uspostaviti i razvijati prijateljske odnose i suradnju sa svim zemljama na principima obostranog poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, međusobnog nemiješanja u unutarnje poslove, jednakosti i obostrane koristi i miroljubive koegzistencije.

– Kina ide putem multidimenzionalne politike otvaranja prema svijetu. Ona je spremna razvijati, na principima jednakosti i obostrane koristi, vanjske trgovinske odnose, ekonomsku i tehnološku suradnju te znanstvenu i kulturnu razmjenu sa zemljama i regijama svijeta, kao i promicati opći prosperitet.

– Kina aktivno sudjeluje u multilateralnim diplomatskim procesima, što predstavlja čvrste snage za očuvanje svjetskog mira i regionalne stabilnosti.

Nakon više od 50 godina poboljšavanja, prilagodbe i razvoja, kineska diplomacija je izgradila vlastiti diplomatski stil sa kineskim karakteristikama. Multilateralizam i ekonomska globalizacija donijeli su brz razvoj i bitno izmijenili svjetske odnose. Mir, suradnja i razvoj su zajednička želja ljudi čitavoga svijeta.

Suočavajući se istovremeno sa velikim prilikama kao i izazovima, Kina je danas svjesna svih mogućih teškoća i kriznih situacija. Mi i dalje moramo proučavati diplomatske misli Deng Xiaopinga, kako bismo ostvarili i proveli neovisnu mirovnu politiku. Osim toga, mi moramo dosljedno stvarati povoljnu međunarodnu miroljubivu situaciju za socijalistički napredak i dati svoj doprinos svjetskom miru i razvoju.

(Izvor: cri.cn)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP