Kina i BiH – Ekonomsko-trgovinska saradnja

Za više informacija: Ekonomsko i trgovinsko odjeljenje Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini

19. januara 2000. trgovinska delegacija provincije Hebei na čelu sa zamjenikom guvernera gospodinom Guo Shichangom je posjetila Bosnu i Hercegovinu.

16. maja, ambasador NR Kine u BiH, Nj.E. gospodin Wen Xingui je potpisao trgovinski sporazum između NR Kine i BiH sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gospodinom Mirsadom Kurtovićem.

18. maja 2001., pomoćnik ministra vanjske trgovine NR Kine, gospodin He Xiaowei je posjetio BiH i učestvovao na prvom sastanku Mješovitog trgovinsko-ekonomskog komiteta između Kine i BiH, susreo se sa zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gospodinom Jadrankom Prlićem.

10.-16. oktobra, predsjednik Ekonomsko-trgovinske komore Mahir Hadžiahmetović je posjetio Kinu.

15.-18. oktobra, predsjednik Ekonomsko-trgovinske komore Republike Srpske, gospodin Nedeljko Sukić je posjetio provinciju Hebei.

Aprila 2005., kineska strana je učestvovala u mostarskom međunarodnom sajmu kao zemlja glavni gost.

16. novembra 2007., predstavnik Vijeća ministara BiH Zoran Jovanović je na poziv kineske strane učestvovao na drugom pripremnom sastanku za Šangaj EXPO.

28. septembra 2008., zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gospodin Vilim Primorac je posjetio Kinu i prisustvovao drugom sastanku Mješovitog trgovinsko-ekonomskog komiteta.

Juna 2009., zamjenik ministra trgovine Kine, gospodin Jiang Zengwei je posjetio BiH. U novembru je održan treći sastanak Mješovitog trgovinsko-ekonomskog komiteta.

Maja 2011., premijer Republike Srpske, Aleksandar Džombić je posjetio Kinu, u pratnji su bili ministar saobraćaja i komunikacija, gospodin Čubrilović i ministar industrije, rudarstva i energetike, gospodin Kovačević. U junu, predsjednik kineskog Vijeća za promociju međunarodne trgovine, gospodin Wan Jifei je posjetio BiH, susreo se sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gospodinom Mladenom Zirojevićem i prisustvovao biznis forumu između BiH i Kine. U septembru, guverner kineske narodne banke, gospodin Zhou Xiaochuan je posjetio BiH, imao odvojene susrete sa predsjedavajućim Predsjedništva, Nj.E. Željkom Komšićem i guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem.

Po statistici Generalnog biroa kineske carine, iznos bilateralne trgovine u 2010. je 55,01 miliona dolara, obilježen je rast od 10,3 %, od toga je iznos izvoza kineske strane 37,41 miliona dolara, obilježen je rast od 4,9 %, iznos uvoza je 17,60 miliona dolara, obilježen je rast od 23,9 %.

U prvoj polovini 2011., iznos bilateralne trgovine je 33,41 milion dolara, obilježen je rast od 12 %, za isti period prošle godine, od toga je iznos izvoza kineske strane 19,87 miliona dolara, obilježen je rast od 5,3 %, a iznos uvoza 13,54 miliona dolara, obilježen je rast od 23,8 %.

(Izvor: ba.chineseembassy.org)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP