Blagdani – Kineski Dušni dan (Qing Ming Jie)

  • Posted on
  • Posted in Blagdani

Jedan od najvažnijih tradicionalnih blagdana u Kini je Qingming, odnosno Dušni dan, koji se obilježava 4. ili 5. travnja svake godine.

Prema povijesnim zapisima, ovaj blagdan se počeo obilježavati prije 2500 godina, u vrijeme vladavine dinastije Han ( od 206. godine p.n.e do 220. godine naše ere).

Čišćenje groblja i sjećanje na preminule rođake su najznačajniji dio blagdanskih aktivnosti. Prema običajima, bez obzira kakav ugled ima pojedinac u društvu ili kakav mu je socijalni status, potomci najprije obilaze grobove predaka. Grobovi preminulih predaka ne čiste se samo tijekom blagdana Qingming, nego u skladu s lokalnim običajima, tjedan dana prije ili poslje kineskog Dušnog dana. Najprije je potrebno očistiti korov oko grobova i podrezati grane na drveću, a zatim se na grob dodaje nekoliko lopata nove zemlje. Rodbina i prijatelji na grobove donose i ostavljaju rakiju i hranu, pale petarde i ceremonijalno se klanjaju precima.

Kineski narod od pamtivjeka pridaje veliki značaj pomenu za duše predaka. Još u periodu Zaraćenih država (od druge polovine 8. stoljeća p.n.e do prve polovine 5. stoljeća p.n.e) nastalo je nepisano pravilo da je odavanje pomena precima i molitva Bogu velika stvar države i svake obitelji, jednaka kao i uspostavljanje mira u državi silom. Nadaleko čuveni kineski filozof Konfucije se zalagao za poštovanje predaka i učio sljedbenike da mladi trebaju poštovati starije i da ih trebaju ”svim srcem” njegovati dok su živi, a kada odu sa ovoga svijeta trebaju često obilaziti grobove, što predstavlja istinsko poštovanje predaka.

Običaj je da se tjedan dana prije i poslije blagdana Qingming ili na sam dan na grobove donosi i ostavlja rakija, hrana, kolači i voće. Grobovi se čiste i pali se papirni novac. Zatim se na grob pobode nekoliko grančica vrba, poklone se i pojedu hranu koju su donijeli za pokoj duše.

Osnivanjem NR Kine došlo je do velikih promjena u sadržaju i načinu čišćenja groblja.

Osim čišćenja grobova, tijekom Qingminga ljudi najčešće vrijeme provode u prirodi, puštanju zmajeva i drugim aktivnostima u prirodi.

Blagdan Qingming ima izuzetan kulturni značaj. Pored toga što toga dana svi iskazuju poštovanje prema precima, za vrijeme ovog blagdana se jačaju i rodbinske veze. Qingming se blaguje ne samo kao dan sjećanja na pretke, nego i kao dan kada se uči da se, prema uputstvima predaka, nastavlja tradicionalna kineska kultura.

U Kini Qingming obilježavaju pripadnici 25 narodnosti. Iako svaki kraj ima svoj običaj, ono što je isto u svim krajevima Kine jeste da se za vrijeme blagdana Qingming vrši čišćenje groblja i evociranje uspomena na pretke. Ovaj blagdan je 2006. godine uvršten u prvu grupu Liste kineske nematerijalne kulturne baštine na državnoj razini, a ujedno je na tu listu uvršten i nacionalni ritual sjećanja na Žutog cara.

Žuti car bio je veliki plemenski vođa krajem perioda prvobitnog društva u Kini, ujedno i otac kineske civilizacije. Od 422. godine prije naše ere, imperatori drevnih dinastija su, u cilju evociranja uspomena na Žutog cara, održavali svečane rituale. Zatim je ova aktivnost postala redovni društveni obred koji se održava za vrijeme Qingminga.

U Povijesnim zapisima Kine najraniji zabeleženi ritual sećanja na Žutog cara održan je 422. godine p.n.e.

Za sada ne postoji poseban narodni ritual sjećanja na pretke, a službeni ritual evociranja uspomena na Žutog cara je svečanost na kojoj sudjeluju i državni dužnosnici. Za vrijeme rituala se udara u bubnjeve i zvona, postavljaju se košare sa cvijećem ispred groba, čitaju se tekstovi koji govore poštovanju predaka, sluša se pogrebna glazba uz koju se igra i obilazi oko groba.

Umjesto tradicionalnog običaja paljenja novca od papira i bacanja petardi, većina građana poštovanje prema precima iskazuje polaganjem cvijeća i voća, jer paljenje novca od papira izaziva zagađenje životne sredine.

Prema statističkim podacima Nacionalnog udruženja potrošača Kine, za vrijeme Qinminga u cijeloj Kini se zapali više od tisuću tona novca, kompjutera, automobila, vila i drugih ritualnih predmeta napravljenih od papira. Na sam blagdan Qingming prošle godine je za ove predmete potrošeno više od 10 milijardi yuana, zbog čega je način na koji se obilježava ovaj praznik izazvao pažnju javnosti. U posljednje vrijeme pojavili su se i neki novi, ekološki prihvatljivi običaji pomjena precima, na primjer ispuštanje motike, pošumljavanje ili izražavanje poštovanja putem Interneta. Na ovaj način se poštuje tradicionalni običaj pomena predaka, a ujedno se sprječava rasipništvo i potiče zaštita životne sredine.

(Izvor: cri.cn)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP