Blagdani – Blagdan punog mjeseca (Zhong Qiu Jie)

  • Posted on
  • Posted in Blagdani

Dana 5. kolovoza po kineskom lunarnom kalendaru, dan kada se slavi kineski tradicionalni Blagdan punog Mjeseca, na kineskom “Zhongqiu”, što znači sredina jeseni.

Mjesec u noći 15. kolovoza po kineskom lunarnom kalendaru je najsjajniji i najokrugliji u cijeloj godini, zato ga ljudi zovu ”Blagdan okupljanja”. U vrijeme Blagdana punog Mjeseca, Mjesec postaje simbol sjećanja, ljubavi, osjećaja i nostalgije.

U noći tog dana, Kinezi izlaze iz kuće, sjede zajedno i gledaju mjesec. U tom trenutku, Kinezi obično jedu Mjesečev kolač ”Yuebing” čiji je oblik kao Mjesec i punjen je suhim voćem.

Mjesečev kolač je tradicionalna hrana vezana za Blagdan punog Mjeseca. Mjesečevi kolačići su okrugli, zato što je Mjesec okrugao, a istovremeno njihov oblik predstavlja i okupljanje obitelji. U ove kolačiće se stavlja šećer, sezam, kikiriki i drugo, a na njihovoj površini se iscrtavaju šare i slike, kao na primjer slike Mjeseca, vile Chang E, raznovrsnog cvijeća itd. Za vrijeme promatranja Mjeseca, stariji članovi obitelji prema broju članova isijeku kolače i svatko uzima po jedan komad.

Na taj dan, Mjesec je poput srebrne ploče, implicira na okupljanje zemlje i obitelji. U ovom predivnom trenutku, bez obzira gdje se nalazite, ne propustite ovu ljepotu.

Budući da osmi lunarni mjesec po starom kalendarskom sustavu predstavlja upravo sredinu jeseni, a 15. dan je sredina osmog mjeseca, ovaj blagdan se još zove i Blagdan sredine jeseni. Kako su mnoge aktivnosti ovog blagdana vezane uz temu Mjeseca, ovaj blagdan se negdje naziva i Blagdanom čovjekovog uzdizanja ka Mjesecu.

Na taj dan, mjesec bi trebao biti sjajniji i puniji nego tijekom drugih mjeseci, a mjesečeva svjetlost bi trebala biti izuzetno lijepa. Budući da u Kini puni Mjesec simbolizira ujedinjenje obitelji, ovaj dan je poznat i kao Dan obiteljskog okupljanja.

Među kineskim tradicionalnim blagdanima, Blagdan punog mjeseca je jedan od blagdana koji je najviše ispunjen osjećajima i poezijom. U jeseni kada se puni mjesec pojavi na nebu, svi Kinezi upiru svoj pogled u njega sa željom i nadom da će njihove obitelji i prijatelji biti zdravi i sretni.

U 7. stoljeću u dinastiji Tang, ovaj blagdan je službeno proglašen blagdanom i promatranje mjeseca je postalo zabavni, ali i ozbiljni dio blagdanskog obreda te su stoga i mnogi pjesnici drevne Kine slavili mjesec u svojim pjesmama.

Povodom Blagdana mjeseca izabrali smo za Vas melodiju koja se zove” Lijepo cvijeće i puni mjesec ”. Ova melodija dočarava sliku veselog plesa pod lijepom mesečinom i među lijepim cvijećem.

U vrijeme kineskog tradicionalnog blagdana, ove pjesme o mjesecu predstavljaju naše srce. Želimo svima da vam život i posao budu kao Mjesec, jedinstvo sreće i svijetla.

(Izvor: cri.cn)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP