Blagdani – Blagdan lampiona (Yuan Xiao Jie)

  • Posted on
  • Posted in Blagdani

Blagdan lampiona je posljednji dan proslave najvećeg kineskog blagdana—Blagdana proljeća, tj. Kineske nove godine. Uživati u ljepoti lampiona i jesti “juan xiao” su dva glavna sadržaja proslave ovoga blagdana.

Zašto se za vrijeme ovoga Blagdana vješaju lampioni? Prema povijesnim zapisima, 180. godine prije naše ere, Ven Di, car dinastije Han je stupio na prijestolje upravo 15. siječnja po lunarnom kalendaru. Radi obilježavanja ovog datuma Ven Di je odlučio ovaj dan slaviti kao Blagdan lampiona. Od tada je svake godine na ovaj dan Ven Di izlazio iz carske palače da slavi zajedno s podanicima. Na vratima svake kuće ovješeni su raznobojni lampioni.

Tako je bilo sve do 104. godine prije naše ere, kada je Blagdan lampiona i službeno upisan na popis važnih blagdana. Pored uživanja u ljepotama lampiona, organiziraju se i raznovrsne zabavne aktivnosti, kao što su lavlji ples, zmajev ples i druge nacionalne igre. Svi ovi tradicionalni načini proslavljanja se prenose i usavršavaju iz generacije u generaciju.

Lampioni su izrađeni od raznobojnih papira, bambusa ili svile. Izrađeni su u obliku cvjetova, građevina, ličnosti, raznih vrsta životinja. Među svim vrstama lampiona najzanimljivi su oni sa vrtuljkom unutra. Ta vrsta lampiona, prema predanju, ima povijest dugu 1000 godina. Ova vrsta lampiona ima šesterokutni ili osmerokutni oblik, a na svakoj strani je islikana neka povijesna ličnost ili priča. U lampionu se nalazi svijeća i kada se ona upali, topli zrak koji proizvodi pokreće vrtuljak, te se i slike na lampionu pokreću i sve to izgleda kao neka mini filmska predstava. Također na lampionima se mogu ovjesiti i zagonetke ispisane na komadićima papira pa tko pogodi najviše odgovora, dobiva prvu nagradu.

Kao što znamo, za vrijeme Blagdana proljeća—prvog dana svake godine, Kinezi prave jaozi—vrstu tjestenine s punjenjem. A uz Blagdan lampiona, obično ide drugo jelo koje se zove “juan xiao”—loptice napravljene od brašna ljepljive riže. Otprilike za vrijeme vladavine dinastije Song ova vrsta jela je postala popularna među pripadnicima građanskog sloja. Punjenja mogu biti od sezama, maslaca, čokolade i drugih sastojaka. U raznim mjestima “juan xiao” se pravi s različitim okusima i različite veličine. Šangajski “juan xiao” su recimo manji po veličini i obično su punjeni slatkim punjenjem, hunanski “juan xiao” se pravi s mesnatim punjenjem i vrlo su ukusni, dok se pekinški prave od voća i osvježavajući su.

Tijekom Blagdana lampiona, osim vješanja lampiona i uživanja u “juan xiao” kuglicama, ima i drugih zabavnih aktivnosti, kao što su hodanje na štulama, izvođenje lavljeg plesa, nacionalne igre itd. Uzmimo lavlji ples za primjer. Pored kontinentalnog dijela Kine, na cijelom svijetu, u svim mjestima gdje žive kineski iseljenici, svake godine kada je ovaj blagdan, organizira se ulična predstava čiji je obavezni dio upravo lavlji ples. Ova tradicionalna kineska igra se dijeli na tzv. sjevernu i južnu. Južni tip odlikuje promjena pokreta a najčešće je izvode samo dva igrača. U tzv. sjevernoj igri lavova, pak, sudjeluje desetak i više izvođača.

(Izvor: cri.cn)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP