Delegacija novinara iz Tianjina u posjeti kolegama u BiH

Ambasada Narodne Republike Kine i Federalna novinska agencija (FENA) organizirali su večeras u Sarajevu prijem u povodu posjete delegacije novinara iz Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini.

Direktor Agencije FENA Faruk Borić pozdravio je uime Agencije FENA i Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo” goste iz grada Tianjina i izrazio želju za zasnivanjem saradnje na obostranu korist.

U tom smislu, istaknuo je da je Agencija Fena ostvarila značajnu saradnju sa Agencijom Xinhua i Agencijom Nova Kina, koja već nekoliko godina ima predstavništvo u Sarajevu, te izrazio nadu da će i drugi mediji iz BiH i NR Kine pronaći slične modele međusobne suradnje.

– Imati za poslovnog partnera i prijatelja jednu od najvećih agencija na svijetu nama predstavlja čast i zadovoljstvo – kazao je Borić.

Podsjetio je da će u ovoj godini biti obilježeno 20 godina diplomatskih odnosa NR Kine i Bosne i Hercegovine i 70 godina pobjede nad fašizmom, pobjede koja, kako je rekao, spaja dvije prijateljske, ali i geografski udaljene države.

– Kao jedna od odgovornih osoba u Udruženju “Bosansko-kinesko prijateljstvo” sa zadovoljstvom mogu najaviti da ćemo u 2015. godini ova dva jubileja obilježiti zanimljivim sadržajima – kazao je.

Zamjenik urednika dnevnih novina iz Tianjina Cao Feng Yan istaknuo je povijesnu prijateljsku vezu BiH i Kine, te činjenicu da su Sarajevo i Tianjin godinama sestrinski gradovi.

Uime medijske delegacije Tianjina zahvalio je kolegama iz ovdašnjih medija, te izrazio nadu da će obje strane iskoristiti ovu priliku da bi uspostavile dugoročne kontakte i ostvarile blisku saradnju. Tako će, rečeno je, prijateljstvo Tianjina i Sarajeva bilo uzdignuto na novu razinu.

Ambasador Narodne Republike Kine Dong Chunfeng kazao je za Agenciju FENA da je Tianjin pomorski grad s razvijenom ekonomijom, a posjete ove vrste rezultirat će intenzivnijim kontaktom medija i mogu doprinijeti saradnji u raznim oblastima.

Delegacija novinara iz kineskog grada Tianjina danas se susrela i sa gradonačelnikom Sarajeva Ivom Komšićem koji im je, kako su kazali, u intevjuu, pričao o razvoju i izgradnji grada.

Večerašnjem prijemu prisustvovali su i novinari iz drugih medija u BiH, a kolege iz Tianjina pozvale su ih u posjetu medijima u tom kineskom gradu.