U Sarajevu održana radionica “Pojas i put: Prilika za sve”

  • Posted on
  • Posted in Projekti

U Sarajevu je, u hotelu Holiday, održana radionica pod nazivom “Pojas i put: Prilika za sve”.

Radionicu je organiziralo Udruženje “Bosansko-kinesko prijateljstvo”, u suradnji s Fakultetom političkih nauka u Sarajevu i Asocijacijom intelektualaca „Krug 99“.

Nakon Foruma „Pojas i put“, održanog 14. i 15. maja u Pekingu, cilj radionice bio je daljnje upoznavanje Bosne i Hercegovine i što većeg broja njenih aktera s tom inicijativom.

Na radionici su istaknute karakteristike projekta „Pojas i put“, a po riječima moderatora Faruka Borića, predsjednika Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo”, inicijativa „Pojas i put“ će promijeniti civilizaciju u 21. vijeku i učiniti svijet boljim.

Udruženje i šira grupa intelektualaca u Bosni i Hercegovini pokrenut će centar za izgradnju i unapređenje „Pojasa i puta“, najavio je još Borić i dodao da je nedavni forum u Pekingu dao incijativi novu dimenziju, strukturirao je, pa je odlučeno da formiranjem centra, „mi u Bosni i Hercegovini damo svoju vrstu doprinosa”.

Najavu o formiranju centra o kojem je govorio Borić pozdravila je ambasadorica Kine u BiH Nj.E. Chen Bo. Izjavila je, također, i da „Pojas i put“ znači novu paradigmu i nadu za razvoj čovječanstva. Bosna i Hercegovina je već osjetila efekte inicijative  (Termoelektrana „Stanari“), koja naglašava da odnose dviju strana (BiH i Kine) treba planirati strateški uz intenziviranje privrednih odnosa.

– Ambasada Kine će cijeniti bosanskohercegovačke prijedloge za saradnju, odnosno bilateralne relacije – izjavila je ambasadorica.

radionica

Nekadašnji član Predsjedništva BiH, premijer i ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić, izjavio je da 1994. godine, od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi s Kinom, nije mogao ni pretpostaviti da će se odnosi dviju zemalja razviti do sadašnje mjere.

Silajdžić se nada, rekao je, u inkluzivnost projekta „Pojas i put“, „Puta svile na jedan drugi način“, kako je naveo, koji okuplja aktere podrazumijevajući današnji način komunikacija.

Direktor Centra za međunarodne poslove i kinesku diplomatiiju na Kineskoj akademiji za upravu Yu Jun rekao je da inicijativa “Pojas i put“ postaje najpopularnije javno dobro i platforma koja podrazumijeva zajedničku gradnju i zajedničke koristi za aktere. Uzima u obzir interese svih zemalja učesnica s ciljem izgradnje svojevrsne zajednice .

– „Pojas i put“ je novo javno dobro putem kojeg Kina transformira prednosti u proizvodne kapacitete i pretvara prilike koje ima u prilike za svijet – rekao je Jun, te podsjetio da 30 posto svjetskog ekonomskog rasta dolazi od kineske ekonomije.

Među pet ciljeva inicijative naveo je i lakšu povezanost i neometanu trgovinu s ciljem izgradnje „zdravog, mirnog ‘Puta svile'”, razvoj dobar za sve u ovom megaprojektu koji zahtijeva opsežne konsultacije i zajedničku izgradnju, a daje uzajamne koristi za zemlje svijeta.

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i Egiptu Slobodan Šoja, jedan od uključenih u rad Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo”, smatra da je „Pojas i put paradigma nade novog čovječanstva“.

Razlog je što se ova ideja bavi čovječanstvom, rekao je Šoja, pozivajući se na Konfučijeve poruke koje u vrh moralnih prioriteta stavljaju ljubav prema čovječanstvu.

Po mišljenju bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Kini Amela Kovačevića, Bosna i Hercegovina treba da se angažira kako bi maksimalizirala njene koristi iz ovog dugoročnog projekta koji će, po njegovim riječima, trajati tridesetak godina.

Inicijativa „Pojas i put“, koju je prije nekoliko godina osmislio kineski predsjednik Xi Jinping, ima fokus na izgradnji trgovinske i infrastrukturne mreže radi povezivanja Azije s Evropom i Afrikom da bi se postigli željena ekonomska i drugi vidovi dobrobiti ne samo za Kinu već i za sve zemlje koje se pridruže ovom megaprojektu.

Kina kao lider projekta, razumijevajući globalni karakter svijeta, nudi modele, infrastrukturu i sredstva kako bi potencijal dobio sadržaj, s fokusom na ekonomski rast i balansiran razvoj od koristi za sve učesnike, za čovječanstvo.

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP