Chen Bo: TE ‘Stanari’ su prvi, ali nikako ne i zadnji projekt Kine i BiH

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Termoelektrana “Stanari” je prvi veliki zajednički infrastrukturni projekt Kine i Bosne i Hercegovine. Završetak ovog projekta će nesumnjivo pojačati saradnju između dvije zemlje.

U međuvremenu, pomoći će kineskoj poslovnoj zajednici da poveća razumijevanje, interesovanje i pouzdanje u tržište BiH i da kao rezultat toga olakša saradnju dviju zemalja u drugim oblastima. Ovo je izjavila za Federalnu novinsku agenciju (Fena) ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo.

– Ne samo da je TE “Stanari” prva koja koristi specijalnu kreditnu liniju od 10 milijardi američkih dolara u okviru mehanizma “16+1”, već je i prvi završeni projekt. Ova uspješna priča predstavlja konkretan rezultat formata “16+1”, ne samo za kineski i bh. narode već i za narode drugih zemalja centralne i istočne Evrope. TE “Stanari” nije samo bilateralni projekt, već služi kao primjer saradnje “16+1” – kazala je kineska ambasadorica.

Ambasadoricu Chen Bo pitali smo kada možemo očekivati realizaciju nekih od projekata u Federaciji BiH, naročito u energetskom i infrastrukturnom sektoru.

– Kineska preduzeća su poznata po svojoj moći i stručnosti u razvoju energetskih i infrastrukturnih projekata – područje u kojem BiH ima ogromnu potražnju. Zbog toga saradnja Kine i BiH uživa široke izglede,s obzirom na komplementarnost naših industrija. TE “Stanari” možda jeste prvi veliki zajednički projekt Kine i BiH, ali zasigurno nije zadnji. Blok 7 TE “Tuzla” je važan projekt za ekonomski razvoj BiH, a posebno Federacije Bosne i Hercegovine. Kineska vlada pruža podršku preduzećima i finansijskim institucijama u saradnji s partnerima, iz BiH u duhu uzajamne koristi. Nadam se da će preduzeća dviju strana postići sporazum što prije – istakla je.

Na pitanje u kojim oblastima ambasadorica vidi potencijale za razvijanje saradnje putem mehanizama “16+1” koje je vlada NR Kine pokrenula sa 16 država centralne i istočne Evrope, naša sagovornica je istakla da saradnja “16+1” pokriva široki spektar područja, kao što su ekonomska saradnja i trgovina, finansijske usluge, kulturna te međuljudska saradnja, nauka i tehnologija, zdravstvena i lokalna saradnja.

– Od Samita “16+1” u Suzhou prošlog novembra, BiH se opširnije uključila u “16+1” format, tako što je uspješno organizovala Sarajevo Business Forum “16+1” i uzela aktivno učešće u događajima u okviru “16+1”, kao što su Trgovinski i investicijski expo, susreti lokalnih lidera, nacionalnih koordinatora, ministara zdravstva i predsjednika vrhovnih sudova. BiH ima sve više stvarne koristi od saradnje “16+1” i zauzvrat pruža više doprinosa tom formatu. Kineska strana je počela pripreme za predstojeći samit “16+1” u Rigi, a Vijeće ministara BiH je započelo pripreme za nastup BiH na tom samitu. Uvjerena sam da će saradnja “16+1” ponuditi više prilika BiH na njenom putu razvoja i prosperiteta, posebno u područjima kao što su energetska i saobraćajna infrastruktura, investicije, turizam, kultura i obrazovanje – rekla je u razgovoru za Fenu ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

U Stanarima je danas upriličena proslava povodom završetka izgradnje Termoelektrane “Stanari”, te ceremonija svečanog otvaranja.

Osim ambasadorice NR Kine, proslavi su prisustvovali predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednik kompanije “Dong Fang” Zou Lei, zamjenik britanskog ambasadora Matthew Lawson i predsjednik EFT grupacije Vuk Hamović.

Direkt.ba

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP