Europa treba prepoznati Kinu kao tržišno gospodarstvo kako bi se poboljšali bilateralni odnosi

  • Posted on
  • Posted in Vijesti

Možda je vrijeme da Europa promijeni svoju politiku i službeno prepozna Kinu kao tržišno gospodarstvo kako bi se poboljšali kinesko-europski trgovinski odnosi, izjavio je bivši talijanski premijer Enrico Letta.

Ključno pitanje za stvaranje poveznica u kinesko-europskim odnosima je status kineskog tržišnog gospodarstva, Letta je izjavio u ekslukzivnom intervjuu za Xinhua.

Analitičari vjeruju kako bi se ovaj status mogao poboljšati u 2016., godini za koju Letta predviđa da će biti glavna prekretnica u odnosima Kine i Europe.

“Status tržišnog gospodarstva bi mogao biti prepoznat od strane EU-a, to će biti godina kada bismo mogli pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA, engl.), izjavio je Letta.

Kineski premijer Li Keqiang je krajem lipnja u Bruxellesu na samitu Kine i EU-a uputio snažan poziv za ranije okončavanje bilateralnog trgovinskog sporazuma s EU-om.

Međutim, uspostavlja FTA-a Kine i EU-a će biti vrlo složen proces, rekao je Letta.

“Postoje razna područja od poljoprivrede do zaštite intelektualnih prava i sva ih moramo riješiti.”, rekao je Letta.

Uključivanje u Azijsku infrastrukturnu investicijsku banku (AIIB), kao i strategije “Pojas i Put”, važan su korak u jačanju europskih gospodarskih veza s Azijom, rekao je.

Gospodarski pojas Puta svile, zajedno s Pomorskim Putem svile 21. stoljeća, opće poznat kako inicjative “Pojas i Put”, 2013. je predložio kineski predsjednik Xi Jinping.

“Mislim da je (AIIB) bio važan i odlučan korak od strane kineskog vodstva.”, rekao je Letta. “Za europske države je važno pratiti ovaj korak, djelovati na pozitivan način. To je razlog zašto su se Italije i vodeće zemlje EU-a odlučili prijaviti za članstvo.”.

Letta, koji gostujući predavač na Tehnološkom sveučilištu u Sydneyu, izjavio je kako je Europa previše usredotočena na domaća politička pitanja, kao što je grčka dužnička kriza, što uzima previše energije članica država.

“Mislim da se EU mora usredotočiti na velike mogućnosti koje imamo diljem svijeta.”.

U javnom razgovoru s Bobom Carrom, bivšim australskim ministrom vanjskih poslova i ravnateljem Instituta za australsko-kineske odnose (ACRI, engl.), na Tehnološkom sveučilištu u utorak navečer, Letta je izjavio: “Ja upravo mislim da će budućnost svijeta biti vođena od strane Azije.”, dodajući da je to razlog njegovog dolaska u Australiju.

Izjavio je kako Australija nije osjetljiva na “virus”, globalnu financijsku krizu, zato što je povezana s azijskom regijom.

“Trebamo, kao i sve zapadne zemlje, promijenit naš um, promijeniti naše načine poslovanja i pokušati stvoriti trajne veze.”, rekao je Letta.

Izvor: Xinhua

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP