Delegacija iz Henana sa Udruženjem ” Bosansko-kineskog prijateljstva “

Političko-privredna delegacija kineske provincije Henan predvođena potpredsjednikom Stalnog komiteta Narodnog kongresa Henana Wang Baocunom sastala se s predstavnicima Udruženja “Bosansko-kinesko prijateljstvo” (BKP) koje djeluje kao platforma za povezivanje između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine. Predstavnici dvije delegacije razgovarali su o načinima unapređenja suradnje između dvije prijateljske zemlje, s naglaskom na unapređivanju kulturne i ekonomske saradnje.

Predsjednik “BKP-a” Faruk Borić predstavio je gostima iz Henana rad Udruženja, uspješno realizirane projekte u okviru obilježavanja dvadesete godišnjice diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i NR Kine, kao i buduće planove Udruženja koji su naročito usmjereni ka produbljivanju suradnje NR Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope u okviru modela “16+1”.

Nakon što se pohvalno izrazio o radu Udruženja BKP, popredsjednik Baocun istaknuo je potrebu za boljim upoznavanjem građana dvije prijateljske države, s posebnim naglaskom na proširenje saradnje između provincije Henan i Federacije BiH. On je ovom prilikom upoznao domaćine iz “BKP-a” i sa aktuelnim ekonomskim razvojem Henana potencirajući krupne pomake u transportnoj infrastrukturi i poljoprivredi, saopćeno je iz Udruženja “BKP”.

Inače, Delegacija iz Henana koju pored gospodina Baocuna, čine predsjednik Komisije za ruralni razvoj pri Stalnom komitetu Narodnog kogresa provincije Henan Zhao Peng, zamjenik generalnog direktora Ureda za vanjske poslove Narodne vlade provincije Henan Yang Weibin, te potpredsjednik Akademije za poljoprivredne nauke profesor Weiping Fang, danas će se susresti i sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Domaćini će im biti predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer Fadil Novalić i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

 

Izvor: Fena

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP