Kina i EU – Suradnja u drugim područjima

Suradnja u energetici

Godine 1997. obje strane uspostavljaju mehanizam za sastanak radnih ekipa na području energije.

2004. obje strane potpisuju Sporazum suradnje o korištenju nuklearne energije u mirovne svrhe.

2005. uspostavljen je kinesko-europski mehanizam za pregovore o energiji i transportu, gdje su u studenom 2011. održani pregovori po 5. put.

2009. potpisan „Financijski sporazum o uspostavi instituta za čiste i obnovljive oblike energije Kine i EU” i „Zajednička izjava o uspostavi instituta za čiste i obnovljive oblike energije Kine i EU”.

U travnju 2010. Josea Manuel Duraoa Barroso, predsjednik Europske komisije sudjeluje na svečanom otvorenju Instituta za čiste i obnovljive oblike energije Kine i EU na Sveučilištu Qinghua. U svibnju 2012. u Briselu održan visoki sastanak o čistoj energiji između Kine i EU, uz proglašenje uspostave kinesko-europskih strateških partnerskih odnosa kao zemalja potrošača energije.

Suradnja na području znanosti i tehnologije

Suradnja na području znanosti i tehnologije između Kine i EU počela je 1981.

1991. Uspostavljena je kinesko-europska suradnička radna ekipa za područje znanosti i tehnologije, čije je ime 1998. promjenjeno u „Kinesko-europsko suradničko vijeće u znanosti i tehnologiji”, koje je redovito provodilo konzultacije o suradničkoj politici i mjerama akcije.

1998. potpisan „Kinesko-europski suradnički sporazum za znanost i tehnologiju”, koji je produžen 2004.

2003. Kina i EU potpisuju sporazum suradnje „Galileo Plan”, čime Kina postaje prvom ne-EU potpisnicom plana.

2009. potpisan je „Kinesko-europski suradnički plan za znanost i tehnologiju”.

2010. Kina i EU potpisuju zajedničku izjavu o poticanju malih i srednjih poduzeća iz Kine i EU radi pokretanja suradnje u energetskom razvoju i inovacijama. Poradi čega Kina uspostavlja posebni fond pod nazivom „Posebni fond za uštedu energije i smanjenje emisije kineskih i europskih malih i srednjih poduzeća”, čiji termin traje 3 godine (2011.-2013.), a iznosi 100 milijuna yuana. Fond je namjenjen suradnji malih i srednjih poduzeća Kine i EU na području novih i obnovljivih oblika energije.

2011. pokrenuti su prvi projekti u proizvodnji struje pomoću solarne energije i outem drugih izvora. Kina je sudjelovala u više od 400 projekata u okviru EU, vezane uz energiju, biotehnologiju, poljoprivredu, medicinu, prirodne izvore, ekosredinu kao i uz druga područja.

U rujnu 2012. na 15. sastanku kineskih i europskih državnika proglašena je uspostava sveobuhvatnih godišnjih razgovora o inovacijama i suradnji.

Suradnja u borbi protiv klimatskih promjena

2005. Kina i EU objavljuju zajedničku dekleraciju o klimatskim promjenama, uspostavivši partnerske odnose u borbi protiv klimatskih promjena.

2006. pokrenuta je kinesko-europska radna ekipa o klimatskim promjenama, kada su također obje strane postigle radni plan o suradnji na ovom području, u kojem se ističu suradnička područja, kao i utjecaj i odgovor na klimatske promjene, tehnologija čišćenje i sl.

U travnju 2010. obje strane uspostavljaju razgovor na ministarskoj razini o borbi protiv klimatskih promjena.

Suradnja na području urbanizacije

U veljači 2012. na 14. sastanku kineskih i europskih državnika proglašena je uspostava kinesko-europskih partnerskih odnosa na području urbanizacije, kojima se potiču razmjene i suradnja u pogledu održivog razvoja.

U svibnju 2012. u Briselu je održan kinesko-europski partnerski sastanak o urbanizaciji na visokom nivou, na čijem svečanom otvaranju sudjeluje tadašnji zamjenik premijera Li Keqiang, kada zajedno s Jose Manuel Durao Barrosom, predsjednikom Europske komisije potpisuje „Zajedničku izjavu o kinesko-europskim partnerskim odnosima na području urbanizacije”.

Kulturna suradnja i suradnja među mladima

2003. Kina i EU potpisuju Zajedničku deklaraciju o jačanju kulturne razmjene i suradnje.

U listopadu 2010. u Briselu je održan prvi Kinesko-europski samit kulture, dok je drugi Samit održan u Pekingu u studenom 2011.

Godine 2011. bila je „Godina razmjene kineskih i europskih mladih ljudi”, koja je ujedno prva zajednička tematska godina od uspostave kinesko-europskih diplomatskih odnosa, također i najveća kulturna aktivnost između Kine i EU do sada.

Godina 2012. bila je „Godina dijaloga kulture između Kine i EU”, koja je službeno otvorena u Briselu u veljači 2012., a koja je svečano zatvorena u studenom u Pekingu.

U veljači 2012. na 14. sastanku kineskih i europskih državnika proglašena je uspostava mehanizma kulturnog dijaloga između Kine i EU na visokom nivou.

U travnju 2012. Liu Yandong, članica kineskog Državnog vijeća zajedno s Androullom Vassiliou, povjerenicom za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Europske komisije, vodi u Briselu prvi sastanak u okviru uspostavljenog mehanizma između Kine i EU na visokom nivou, kada potpisuje „Zajedničku dekleraciju 1. sastanka u okviru mehanizma kulturnog dijaloga između Kine i EU na visokom nivou”.

1994. Shanghai Jiaotong sveučilište utemeljuje Kinesko-europsku međunarodnu poslovnu školu.

2007. Kina i EU potpisuju Zajedničku izjavu o jačanju suradnje na području obrazovanja, uspostavljajući mehanizam dijaloga o obrazovnoj politici.

2008. Kinesko sveučilište političkih znanosti i prava osniva Kinesko-europsku školu prava.

2009. Kina i EU potpisuju „Zajedničku dekleraciju o jezičnoj suradnji” i „Financijski sporazum za uspostavu kinesko-europskog fakulteta za čistu i obnovljivu energiju”.

Ovih godina sve više ljudi iz EU dolazi na studij u Kinu. U 2012. u Kinu je iz 27 zemalja članica EU na studij pristiglo 35.4 tisuća ljudi, koji su činili 10.8% svih stranih studenata u toj godini. Do kraja 2012. ukupno 242.9 tisuća kineskih studenata studiralo je u zemljama članicama EU. Do kraja 2012. godine Kina je uspostavila 105 Konfucijevih instituta u 25 zemalja članica EU i 107 Konfucijevih učionica u 13 zemalja članica EU.

Kina i EU također održavaju plodonosne razgovore i suradnju na području industrije, poljoprivrede, ekosredine, ispitivanja kvalitete, carine, financijama, prometa, medicine, društvenom osiguranju kao i na brojnim drugim područjima.

(Izvor: cri.cn)

Leave a Reply

BCF Theme By aThemeArt - Proudly powered by WordPress.
BACK TO TOP